maanantai 24. lokakuuta 2016

Back to basics, knitted socks - Villasukat

Hi Everyone!

The very first thing I knew about Finland, that it is cold here - because it is in the north. The very first thing I recognized when I first visited here that my feet were freezing -because it was winter. In the first winter here I got to know Finns knits they own wool socks - because it is a very good thing and they need it indeed. 
And a great invention. In ancient times, socks were made from leather or matted animal hair. In the 16th century hand knitted socks were made first. So people had time to figure out enough patterns. :-) 

I have recognized in Finland it is very important what woolen socks you are wearing in the winter. It is like a competition. It is important who has the prettiest, most complicated pattern, or the who has the trendiest. The options of patterns and colors are huge. Sometimes I am amazed, what a miracle socks were knitted again and again. I can make already basic socks and it is time to try something else. :-)

Do not forget: mind what socks you wear because it says about your personality!

Here are some models I knitted:

Moi kaikille!

Ensimmäinen Suomesta oppimani asia oli, että täällä on kylmä  - koska maa sijaitsee pohjoisessa. Ensimmäinen juttu mitä huomasin Suomessa oli, että minun jalkani olivat kylmät - silloin oli talvi. Ensimmäinen talvena sain tietää että suomalaiset neulovat omat sukat - koska se on todella hieno juttu ja niitä varmasti tarvitaan.
Ja mahtava keksintökin. Muinaisaikana sukat oli tehty nahasta tai eläimen karvasta. 1500-luvulla on tehty ensimmäiset neulotut sukat. Ihmisille oli tarpeeksi aikaa keksiä monta ohjetta. :-)
Olen huomannut, että Suomessa on todella tärkeää, millaiset villasukat ovat päällä talvella. Se on kuin kilpailu. On tärkeä, kenellä on kaunein˛/monimutkaisin/trendikkäin jne. sukat.
Sukkien mahdollisia värejä ja malleja on todella paljon. Joskus ihmettelen mitkä kauniit sukat tuli tehty taas. Pystyn tekemään perussukat, olen harjoitellut tarpeeksi, nyt on aika yrittää jotakin muutakin. :-)

Ethän unohda: on tärkeä millainen sukka sinulla on päällä koska se kertoo persoonallisuudesta!

Tässä muutamia sukkia joita olen tehnyt:


 Thank you for your visit!
Have a nice knitting!

Zsuzsa
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti